Răspuns :
Răspuns:
A) funcția nutritiva - între țesuturi și organele la nivelul cărora se realizează absorbtia principalelor substanțe nutritive
Funcția de apărare - se realizează de leucocite și anticorpii secretați de plasmocite
Funcție respiratorie - realizate de hematii
C) Marea circulaţie
Marea circulaţie începe din ventriculul stâng. Aorta şi numeroasele ei ramuri conduc sângele încărcat cu oxigen spre ţesuturi. Aici, arterele cele mai mici (arteriole) se continuă cu vasele capilare.
Capilarele sunt cele mai subţiri vase. Au peretele foarte permeabil, cu un singur strat de celule epiteliale turtite. Aici sângele cedează lichidului interstiţial O2 şi substanţele nutritive necesare celulelor şi preia substanţele produse de celule printre care şi CO2.
Capilarele se continuă cu venulele şi acestea cu venele care se unesc pe măsura apropierii de inimă. Cele mai mari vene, vena cavă superioară şi vena cavă inferioară, varsă în atriul drept sângele încărcat cu CO2.
B) hematii-sunt celule anucleate
- au forma de disc biconcav
Trombocite-sunt fragmente celulare care au rol în coagularea sângelui
- nu au nucleu
- au citoplasma și membrana
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Biologie. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.