Răspuns :
Salcamul (Robinia pseudacacid) este un arbore din familia leguminoaselor, renumit pentru parfumul placut mirositor al florilor sale care infloresc in luna mai.
Descriere si parti folosite
In scop medicinal se folosesc florile (Flos Robiniae Pseudacaciae).
Substante active
Florile de salcam sunt bogate in flavone (robinina, acaciina), acid cafeic si clorogenic, ulei volat
Preparatele medicinale din flori de salcam sunt utilizate pentru calmarea durerilor reumatice, pentru atenuarea aciditatii gastrice, in arsurile retrosternale datorate hiperaciditatii, ca antitusiv si emolient in infectiile acute ale aparatului respirator.
Infuzia se prepara din 1 lingura de flori uscate, la 1 cana cu apa. Se bea calduta, cate 2 cani pe zi, dupa masa de dimineata si pranz.
Lemnul de salcam este amintit in Biblie, ca material de constructie si este si astazi apreciat datorita rezistentei si durabilitatii sale.
In anumite zone ale tarii, florile de salcam sunt folosite ca ingredient la prepararea clatitelor. Salcamul este eel mai vestit dintre plantele melifere. Mierea de salcam este foarte apreciata, atribuindu-i-se proprietati antitusive si din considerente practice, fiind printre putinele feluri de miere care nu se zahariseste decat dupa foarte mult timp.
Tot din familia leguminoaselor face parte si un alt arbore numit
salcamul japonez (Sophora japonicd) care se deosebeste de
salcamul obisnuit prin absenta spinilor si culoarea galbuie a florilor.
De la salcamul japonez se recolteaza in scopul fabricarii unor
preparate farmaceutice bobocii florali (Flos Sophorae). Produsul
recoltat contine substante glucidice, mucilagii, pectine si o cantitate
insemnata de rutozid, care are proprietatea de a scadea nivelul
grasimilor din sange in cazul hiperlipidemiilor.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Biologie. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.