Răspuns :
Explicație:
În fiziologie locomoția este funcția unui organism viu compusă dintr-un complex de mișcări realizate prin mecanisme și organe speciale, datorită căreia organismul se deplasează activ în spațiu.
Locomoția organismelor vii este asigurată de un aparat locomotor. La locomoție participă în mod pasiv scheletul și în mod activ musculatura. Scheletul omului este alcătuit din:
scheletul capului, care cuprinde viscerocraniu, (oasele fetei: maxilar superior, mandibula) și neurocraniu (oasele craniului: frontal, temporal, occipital, parietal)
scheletul trunchiului, alcătuit din coloana vertebrală, coaste și stern
scheletul membrelor
superioare: humerus, radius și cubitus, carpiene, metacarpiene si falange; membrul superior se leagă de scheletul trunchiului prin centura scapulară (superioară), formata din clavicula si omoplat.2.
inferioare: femur, rotula, tibia și peroneu, tarsiene,metatarsiene și falange; membrul inferior se leagă de scheletul trunchiului prin centura pelviană (inferioară), formată din oasele coxale.
Sistemul muscular este alcătuit din:
mușchii capului
mușchii masticatori, mușchii mimicii
mușchii trunchiului
mușchii membrelor
1.superioare: biceps brahial, triceps brahial, mușchii antebrațului.
2.inferioare: cvadriceps femural, croitor, abductorul lung, mușchii gambei. La mamifere lungimea oaselor membrelor și numărul lor prezintă modificări, reflectând unitatea dintre forma și funcția organelor, ca urmare a adaptării la diferite medii de viață.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Biologie. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.