👤


(Țările Române în a doua jumatate a sec. al XVI-lea – încep. Sec. al XVII-lea)
clasa a VI-a B Ous Corina
1. Explică cu cuvinte proprii noțiunile istorice:
Peșcheș - Tribut datorat sultanului în chip de dar, un cadou, plocon de bani sau produse în natură, pe care domnii Țărilor Române îl oferau porții otomane.
Legare de glie a țăranilor – legat de locul natal, de unde se trag radacinile.
Suzeranitate otomană- dreptul unui stat asupra altui stat care are guvern propriu, dar nu are autonomie completa.
Alcătuiți enunțuri cu noțiunile de mai sus, relatând un adevăr istoric
Domnii Tarilor Române ofereau turcilor pesches.
In Tara Românească țăranii erau legati de glie.
Raialele erau teritorii aflate sub suzernitatea otomana. __ 9p.

2. Scrie evenimentele ce s-au desfășurat în următorii ani:
- 1538 - _Domnia primului domnitor în Moldova ales de Sultan (Stefan Lacusta) si instaurarea dominatiei otomane în Moldova___________
- 1600 - _Are loc unirea celor trei principate de către domnitorul Mihai Viteazul _________________2p.

3. Completează fișa biografică a personalității: Mihai Viteazul.
Mihai Viteazul s-a nascut pe 15 ianuarie 1558 si a decedat pe 9 august 1601.El a domnit intre anii 1593-1600. El a fost unul dintre cei mai mari conducători de stat si de oaste ai vremii sale. Trăsăturile personalitatii sale -departe de a fi omogene-oglindesc tocmai conflictul dintre mărginirea lumii medievale, în care s-a nascut si si-a petrecut tineretea.Mihai Viteazul era mereu neânfricat si nu se temea de nimic.____6p.

4. Enumeră 2 factori, argumentativ, care au împiedicat dezvoltarea economică a Țărilor Române.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________4p.

5. Citește și realizează itemii în baza sursei: „Auzind despre aceasta (bătălia de la Vaslui), păgânul împărat al turcilor își puse în gând să-i răzbune și să vie, în luna mai, cu toată puterea împotriva noastră și să supună toată țara noastră, care e poarta creștinătății și pe care Dumnezeu a ferit-o până acum... Dar dacă această poartă va fi pierdută... Creștinătatea va fi în primejdie... De aceea noi ne rugăm să ne trimiteți în ajutorul nostru pe căpitanii voștri contra dușmanilor creștinătății... ” (Din scrisoarea lui Ștefan cel mare către principii creștini din 25 ianuarie 1475)
a. Identifică și datează evenimentul surse ________________________________________________________________(2p)
b. Explică de ce Ștefan cel Mare face apel către monarhii țărilor Europei? ___________________________________________________________________________________________________________________________________________(2p)
c. Despre ce pericol vorbește Ștefan cel Mare? __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________(2p)

6. Redactează un text istoric, din 12-15 enunțuri, cu tema: ”Țările Române la începutul secolului al XVII-lea”. (Situația internațională la începutul sec.XVII, urmașii lui Mihai Viteazul, restabilirea regimului de suzeranitate în Țările Române).
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________