👤

Fabula "Soarecele si pisica" de Grigore Alexandrescu sau ori ce fabula dar sa nu fie "IeIepurele, ogarul si copoiul" realizați analiza acesteia în maximum 15 rânduri având în vedere următoarele: definiția fabulei, identificarea temei, structura fabulei, rezumatul propriu-zis, identificarea și explicația moralei. Ajutat-ma va rog este urgent !!!!!!!!!!! Dau coroana dar fie bine va roggggggggggggggggggggggggggggggggg !!!

Răspuns :

Corbul și vuplea

Argumentare fabulă

Fabula este specia genului epic,în versuri sau în proză,cu caracter alegoric,în care autorul transmite o morală prin intermediul unor personaje,plante,animale,obiecte personificare.

Opera literară "Corbul și vulpea" de Gheorghe Asachi este o fabulă , deoarece prezintă toate particularitățile acestei specii literare la nivel formal și de conținut.

În primul rând , tema textului o constituie satirizarea unor defecte și vicii omenești,precum naivitatea,prostia și viclenia.Din punct de vedere structural ,textul prezintă o scurtă narațiune ,dialogată ,defășurată liniar,la care iau parte personaje din lumea animalieră:Un corb, ce avea o bucată de caș furată în plisc stătea pe ramul unui sorb.Dintr-o dată,apare o vulpe atrasă de mirosul cașcavalului.Flosindu-se de cuvibte amăgitoare,reușește să-i fure bucata de caș corbului.A doua parte a fabulei este reprezentată de morală.În textul propus spre analiză este explicită,formulată de către narator:"Cel ce știe lingușeala/Se îndoapă-n socoteală/Celuia care-l ascultă".Sugerează ideea potrivit căreia în viață vom aveam de câșrigat ,dacă vom folosi o atitudine și vorbe înșelătoare în relațiile cu ceilați.

În plus, coordonatele spațio-temporale nu sunt clar precizate,întâmplările dobândind caracter de generalitate("Peste ramul unui sorb","atunci").

În al doilea rând,prin intermediul alegoriei,opera prezintă defecte omenești puse pe seama unor personaje din lumea animalieră,devenite simboluri ale satirei,portretul lor realizându-se prin caracterizarea directă și indirectă.Astfel corbul este tipul omului naiv,credul, care se încrede în vorbele deșertate ale necunoscuților("De mândrie îngâmfat/Corbul pliscul a căscat (...)Cașul pe pamânt îl scapă") în opoziție cu vulpea care este tipul omului viclean("Vulpea ,cum l-a mirosit/Sub acel sorb a venit (...)/Cât ești mândru și frumos").Autorul își exprimă atitudinea critică față de defectele înfățișate,urmărind îndreptarea acestora.Personajele sunt peronificate,conturate prin contrastul dintrr esență și aparență ("Cătră Corb,spre mângâiere,/zice:En ascultă vere"/"Atunci vulpea brânza apucă").

În concluzie , coroborând toate argumentele enunțate anterior putem justifica afrirmația potrivit căreia opera literară "Corbul și vulpea" de Gheorghe Asachi este o fabulă ,deoarece autorul critică vicii și defecte prin intermediul textului narativ alegoric și ale personajelor personificate ,devenite simboluri ale satirei.

Sper că ți-am fost de ajutor! :)

Baftă cu școala!