👤

Cine stie la Biologie,am si eu nevoie de ajutorul vostru repede la sub 2 punctul b si c si d si la sub 3 punctele b si c??!!​

Cine Stie La Biologieam Si Eu Nevoie De Ajutorul Vostru Repede La Sub 2 Punctul B Si C Si D Si La Sub 3 Punctele B Si C class=

Răspuns :

Răspuns:

2. b) Hipofiza este denumită și „creierul endorcrin” deoarece aceasta secretă hormoni glandulotropi, prin care controlează activitatea celorlalte glande endocrine. Așadar, dacă activitatea hipofizei este perturbată (în special în partea anterioară - adenohipofiza), va fi afectată și activitatea tiroidei, deoarece aceasta secretă TSH (h. tireostimulant, tirotropină) prin care controlează sinteza și secreția hormonilor tiroidieni.

c) Glandele endocrine au secreție internă; nu prezintă canale de excreție, produsele de secreție vărsându-se direct în sânge; secretă substanțe active, care acționează la distanță de locul în care se sintetizează. Glandele exocrine au secreție externă; prezintă canale de excreție; sintetizează substanțe care acționează aproape de locul în care sunt sintetizate.

d) Hiposecreția tiroidiană are efecte diferite în funcție de vârsta individului. La copilul mic, apare nanismul tiroidian. Oasele sunt deformate, funțiile metabolice sunt încetinite, apare letargia, înapoierea mintală, trăsăturile faciale caracteristice. La adult apare mixedemul, caracterizat prin diminuarea capacității de învățare și de memorie, tendința de creștere în greutate, letargie.

3. b) Hipofiza este denumită și „creierul endorcrin” deoarece aceasta secretă hormoni glandulotropi (adenohipofiza), prin care controlează activitatea celorlalte glande endocrine. Unul dintre hormonii glandulotropi pe care îi secretă este ACTH (adrenocorticotrop), care controlează secreția glandelor corticosuprarenale în mod indirect (crește mult concentrația sangvină a glucocorticoizilor și sexosteroizilor, crește în mai mică măsură concentrația sangvină a mineralocorticoizilor) și în mod direct (stimulează sinteza melaninei în celulele pigmentare - efect MELANOCITOSTIMULATOR).

c) Medulosuprarenala are aceleași efecte ca sistemul nervos simpatic, aceasta acționând prin intermediul adrenalinei și a noradrenalinei. Printre efectele acestor hormoni se numără tahicardia, hipertensiunea, vasoconstricția (A - adrenalina dilată vasele din mușchi și contractă vasele din piele, muscoase și viscere), relaxarea musculaturii netede implicată în respirație, dilatarea bronhiilor, relaxarea musculaturii netedă a organelor digestive, contractarea sfincterele, inhibarea majorității secrețiilor digestive, catabolismul A.G., dilatarea pupilelor, contractarea fb. musculare netede ale firelor de păr („piele de găină”), stările de anxietate, frică, alerta corticală, stimularea SRAA. Toate aceste efecte sunt specifice și reacției de „luptă sau fugă” apărută în momente de supraviețuire și declanșată de sistemul vegetativ simpatic.