Răspuns :
Răspuns:
Explicație:
A 2 razboaie : 101 -102 si 105 -106
B un singur imparat Ulpius Traian
.C.sa predea armele si masinile de razboi, pe dezertorii si inginerii romani, sa cedeze teritorii sa renunte la politica externa proprie
D.tara slabita; dificultatea de a gasi aliati datorita mitei romanilor ( azi lobby sau comision) ; supunerea fara lupta a multor daci
E..nu apare in text dar : faramitarea teritoriala , (70-80% a cazut sub stapanire romana), exploatarea intensiva a bogatiilor naturale (AUR, SARE) si a resursei umane neafectate de razboi; trecerea barbatilor buni de lupta supravietuitori sub comanda romana in unitati AUXILIARE ale armatei romane . ( orice asemanare cu 'Scorpionii rosii " de astazi nu este intamplatoare) ;
F. dacii nu aveau sanse sa castige; au facut tot ce au putut, dar au fost invinsi.
Au fost razboaie De CUCERIRE din partea Romana pt a prelungi viata Imperiului cu aurul si resursa umana daca, ceea ce s-a si intamplat.
Consecintele pe termen lung au fost majore, schimband profilul genetic al populatiei, limba si cultura, religia, organizare administrativ teritoriala si ulterior pregatirea pentru schimbarea majora a oranduirii sociale ; de la Antichitatea in descompunere (aproximativ 400d,Hr.) catre Evul Mediu Timpuriu.
EXTRA , in opinia mea proprie , vezi si punctele C,D, E de mai sus:
personal, din introducere (cauzele declarata si , respectiv, cele reale ale razboiului) gasesc o punte peste timp intre cucerirea Daciei din 105 si inglobarea Romaniei in Uniunea Europeana si Alianta Nord Oceanica de astazi.
In ambele cazuri cele declarate pt expansiune au fost de suprafata- lipsa de respect in Antichitate (vezi sursa data) , sechelele comuniste si dictatoriale, in perioada contemporana.
Real, au fost bogatiile: aurul , atunci si acum, bogatiile subsolului (atunci doar aurul si sarea, azi si petrolul , gazele, energia hidro) resursa umana atunci si acum ; barbatii ca ostasi si sclavi/gladiatori atunci, femeile, sotii pt veteranii improprietariti aici sau roabe. Analog, astazi : barbatii ostasi inrolati platiti sub comanda staina sau forta de munca de toate calificarile, de la culegatori de sparanghel la IT-isti, tot sub management Metropolitan; femeile, de la casatorii din considerente sociale cu barbati europeni mai in varsta si mai bogati, pana la sclavie se.xuala din domeniile alba (pr0....ie legala Germania, Olanda, Elvetia) , gri (anumite tipuri de localuri de aici si din Europa, sau anumite tipuri de comunicare video on line ,detaliile nu fac parte din programa scolara, dar generatia voastra le stie mai bine decat a noastra) si neagra (trafic persoane, vezi cazul Caracal) .
In ambele cazuri, profilul national /genetic, lingvistic cultural si religios a fost schimbat.In antichitate din daci in populatie puternic romanizata.Din scriere necunoscuta in limba latina vulgara.Din religie politeista in crestinism.In prezent din cultura mixta traditional, cu influente puternice balcanice si (sud)estice (rusa, turca) si vestice (maghiara , germana) in cultura omogenizata, de sorginte anglosaxona dar si polilingvistica europeana.Vedeti aici cum se pun intrebari in engleza, franceza, spaniola, germana,netraduse.Influenta rusa a ramas, datorita Moldovei, fosta regiune daca NECUCERITA atunci de romani si ajunsa sub stapanire/influenta masiva slava si Orientala.
Religia crestina unica, ante marea Schisma , adusa in Antichitate de catre romani si ulterior, in Evul Mediu Timpuriu, de catre slavi, are tot mai putina influenta reala .Vezi astazi , prima oara de la admiterea crestinismului ca religie, cand principala sarbatoare crestina, Pastele, este fara participanti din popor , iar la detaliile oficierii religioase (la impartirea de 'pasti" si de "lumina" vor participa Fortele de Ordine ale Statului ), ceea ce nu s-a intamplat oficial nici in perioda comunista. Orientarea religioasa de astazi este un "multiculturalism religios",cu multe variante de crestinism, alte 2 religii monoteiste prezente, dar si optiuni de tip nereligios/ateu/agnostic si chiar anticrestin.
Traim si traiti vremuri ISTORICE, de mari transformari.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Istorie. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.