Răspuns :
Răspuns:
Cromozomii sau „corpusculii colorați” (gr. chroma = culoare, soma = corp) reprezintă componentele din nucleul celular în care sunt localizate moleculele de ADN purtătoare de gene. Fiecare cromozom poartă o singură moleculă de ADN. Au un număr și o configurație specifică fiecărei specii, fiind elemente dinamice dar în același timp constante ale celulei. Cromozomii au funcții genetice esențiale, aflându-se la om în număr de 46 (număr diploid de cromozomi).
Citogenetica este acea ramură a geneticii care studiază cromozomii, anomaliile cromozomiale și efectele lor fenotipice folosind metode citologice și genetice.
În celulele somatice umane există 46 de cromozomi, acestea fiind numite celule diploide (2n=46), celulele gametice (sexuale) fiind celule haploide, cu un număr de 23 de cromozomi (n=23).
Din totalul de 46 de cromozomi ai celulei somatice, 44 se numesc somatici sau autozomi și 2 sunt sexuali, heterozomi sau gonozomi. Cromozomii autozomi sunt omologi doi câte 2 (unul matern și altul patern) și sunt dispuși în 22 de perechi, numerotați în ordine descrescătoare a taliei lor. Cromozomii sexuali sunt X și Y și sunt neomologi și sunt răspunzători de diferențierea gonadelor.
Celulele gametice haploide sunt celulele care la finalul diziviunii meiotice au numărul de cromozomi redus la jumătate (n=23), 22 fiind autozomi și 1 fiind X sau Y. Femeia are 2 cromozomi X în celula diploidă (cariotip 46, XX) deci toate ovulele vor avea fiecare 22 autozomi și un cromozom X (cariotip 23X). Femeia este astfel homogametică, deoarece prezintă în celula sexuală un singur tip de cromozom, și anume X. La bărbat, celula diploidă de la care pornește gametogeneza (formarea celulelor sexuale haploide care vor intra în componenta zigotului rezultat în urma concepției) are cariotip 46, XY deci la sfârșitul meiozei vor rezulta două tipuri de gameți: 23, XX și 23, XY fiecare în proporție de 50%. Prin urmare, bărbatul este heterogametic deoarece poate prezenta în celula sexuală fie cromozom X fie cromozom Y.
Prin fuzionarea a 2 celule gametice haploide rezultă zigotul sau celula ou diploidă din care se va dezvolta embrionul ce poartă informația genetică atât de la mamă cât și de la tată, informație pe baza căreia se vor dezvolta caracteristicile fenotipice ale noului organism.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Biologie. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.