👤

Cum demonstrez că este basm?
Va rog, îmi trebuie cât mai repede!!! Dau coroana ! ​


Cum Demonstrez Că Este Basm Va Rog Îmi Trebuie Cât Mai Repede Dau Coroana class=

Răspuns :

basmul are o serie de intamplari imaginare din mediul ireal.

are personaje cu puteri supranaturale.

sunt 2 foste-bine si rau.mereu invinge forta binelui.aceste 2 forte se afla in confruntare directa

Basmul popular este specia literară a genului epic in proza, cu caracter anonim și oral, in care întâmplări reale se împletesc cu cele fantastice, fiind puse pe seama unor personaje reale sau supranaturale, ce reprezintă binele și răul și in care exista formule specifice de incipit, mediane și finale, precum și cifre și obiecte magice.
Opera ,,Ileana Cosanzeana, din cosită floarea-i cânta, noua-împărații asculta’’ este un basm popular, întrucât are toate caracteristicile acestei specii literare, atât la nivel formal, cât și de conținut.
In primul rând, fiind o creație populară, observam caracterul anonim, neavând un autor cunoscut, caracterul oral, fiind transmisă prin viu grai don generație in generație, caracterul colectiv, la crearea acestei participând o colectivitate de oameni și caracterul tradițional care se remarca prin arhaisme și regionalisme (,,cătră’’, ,,vré’’, ,,placé’’). Fiind o opera epică, acțiunea este structurata pe momentele subiectului, astfel textul se poate rezuma astfel: Împăratul, simțindu-se slăbit, ii spuse fiului sau ce avea de făcut după ce se va urca pe tron. Acesta i-a pus in vedere faptul ca nu are voie sa se ducă in lacul zânelor.
In al doilea rând, observam prezenta indicilor spațio-temporali, care pune acțiunea undeva, cândva: ,,odata’’, ,,de demult’’, ,,lângă patul sau’’, ,,in lacul zanelor’’. In plus, se remarca formula specifica de incipit, care bagă cititorul in lumea basmului ,,Era odată, in vremurile de demult’’. Naratorul obiectiv își face simțită prezenta prin intermediul mărcilor lexico-gramaticale specifice: verbe și pronume la persoane a 3-a (,,se puie’’, ,,au fost slabi’’, ,,lui’’, ,,inchise’’). De asemenea, la acțiune participa un nr. de personaje cu puteri fantastice ce reprezintă binele și răul. Acestea sunt caracterizate in mod direct și indirect. Din caracterizarea directa făcută de narator, reies trăsăturile fizice și statutul social al împăratului:,,Barba lui albă ca omătul, fata zbârcită și capul sau plecat înainte arătau ca este un om de o vârsta foarte inaintata’’. Din caracterizarea indirecta, din vorbe și fapte, reiese bunătatea și înțelepciunea împăratului, sfătuindu-l cel mai bine pe fiul sau și rugându-l sa aibă grija de el însuși. In plus, modul de expunere predominant in fragmentul citat este dialogul, care dinamizeaza acțiunea și caracterizează indirect personajele(,,-Fătul meu, mie mi-a sosit ceasul despărțiri de viața aceasta...’’), ce se îmbina armonios cu naratiunea, care relatează întâmplările in ordine cronologica(,,după ce se sui pe scaunul împărătesc’’) și cu descrierea, care prezintă particularități ale personajelor (,,fata zbârcită și capul au plecat’’).
In concluzie, pe baza argumentelor prezentate anterior, putem afirma ca textul citat este un basm popular, specie a genului epic.


Sper sa-ți fie de ajutor. După aceasta argumentare poți sa-ți faci o schema care te va ajuta pe viitor la celelalte compuneri argumentative.
SUCCES!