Răspuns :
Ecaterina Teodoroiu a fost, prin exemplul sacrificiului personal, eroina-simbol a primului război mondial. A fost femeia-soldat care nu a dorit să rămână în spatele liniilor unde se dădeau luptele ci a ales să fie acolo unde încleştarea era mai aspră, acolo unde moartea lovea pe nevăzute. La doar 23 de ani, ea a căzut în luptele de la Mărăşeşti din august 1917 şi la centenarul acelor lupte figura ei apare, alături de cele ale atâtor femei din România, ca preţ pe care românii l-au plătit războiului şi urmărilor sale.
Născută în 1894 în judeţul Gorj într-o familie de ţărani, Ecaterina Teodoroiu a mai avut 5 fraţi şi 2 surori. A fost o elevă silitoare şi, înainte de a ajunge la liceu în Bucureşti pentru a deveni învăţătoare, a fost eleva şcolii germane din Târgu Jiu. A urmat şi o şcoală pentru surori medicale şi a fost membră a organizaţiei pentru tineret Cercetaşii României.
Intrarea României în război în august 1916 a fost primită cu entuziasm de populaţie şi mulţi tineri s-au înrolat voluntari şi s-au aruncat în spirala morţii pentru ideile generaţiei lor. Ecaterina Teodoroiu a fost şi ea una dintre acei tineri şi a ales varianta dură a experienţei războiului, de a se înrola şi de a se duce pe front. S-a spus că moartea unuia dintre fraţii săi în toamna anului 1916 a fost ceea ce a determinat-o să ia o decizie radicală. Entuziasmul ei era, totuşi, o excepţie pentru o femeie la acea vreme. Istoricul Ioan Scurtu consideră că şi educaţia ei şi situaţia României la acea dată au contribuit la hotărârea Ecaterinei: "Ea s-a afirmat într-un moment aş spune simbolic din istoria participării României la război, şi anume acţiunea populaţiei oraşului Târgu Jiu, care a apărat oraşul şi a interzis trupelor germane să intre în oraş. Ea a fost atunci sufletul acelei acţiuni populare care a făcut ca armata germană să renunţe la obiectivul pe care şi-l propusese. Încurajată de acel succes, s-a dus pe front, l-a rugat pe generalul Dragalina, care apăra Valea Jiului, să accepte încadrarea ei în armată ca soldat activ. Generalul Dragalina a acceptat şi, în felul acela, începând din octombrie 1916, ea a participat la lupte. A fost şi rănită de două ori, a doua dată destul de grav. A fost internată la spitalul din Craiova, apoi la cel din Bucureşti şi la cel din Iaşi. La Iaşi a fost vizitată de regina Maria şi cu acel prilej numele ei a început să cirucle ca o persoană cu totul deosebită. Regina Maria a fost cea care i-a adus pe patul de spital decoraţia oferită de regele Ferdinand pentru participarea şi actele de vitejie pe cursul toamnei şi iernii anului 1916 şi 1917."
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Limba română. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.