👤

5. Organizează o dezbatere cu tema Rugăciunea și milostenia în
viața mea, pornind de la următorul text:
„De aceea, să facem fapte bune, care şi pe noi ne
mântuiesc, și celorlalți le sunt de folos. Iar una din cele mai
importante fapte bune este milostenia, care ajută, întăreşte şi dă
viață rugăciunii, postului şi oricărei altei virtuţi. La ce îți foloseşte
postul dacă eşti un om fără milă? La ce-ţi foloseşte rugăciunea,
dacă nu iubeşti? La ce îți foloseşte să ai trupul curat, dacă inima ta
este de piatră? De aceea, nevoinţele noastre sunt primite de
Dumnezeu atunci când sunt însoţite de milostenie."
(Sf. Ioan Gură de Aur)​


Răspuns :

Răspuns:

Întrebări de discutat cu colegii în cadrul dezbaterii:

Ce este rugăciunea?

Ce este milostenia?

Care este legătura dintre cele două?

Ce este mai important să spunem ceea ce nu facem sau să facem ceea ce nu spunem?

Prelegere/compunere de prezentat în fața colegilor după discutarea întrebărilor:

Rugăciunea este comunicarea noastră cu Dumnezeu. Așadar noi suntem emițătorul și Dumnezeu este receptorul. De cele mai multe ori dialogul dintre noi și Dumnezeu rămâne un monolog, noi vorbim dar Dumnezeu nu ne răspunde. Oare de ce? Dumnezeu ca receptor trebuie să devină la un moment dat emițător. Eu vă spun că el a fost primul emițător. El și-a transmis mesajul către omenire. Prin jertfa Domnului Iisus ne-a dat o pildă de milă și de dragoste pe care noi trebuie să o urmăm.

Milostenia este primul pas ceare îi stârnește interesul lui Dumnezeu. Dumnezeu ne-a făcut după Chipul și după Asemănarea Sa. Așadatr are voință, rațiune și sentimente. El nu ne va răspunde la rugăciuni dacă nu este interesat de noi. Îmi veți spune (de ce să nu fie? El e obligat să ne facă ce-i cerem chiar dacă noi nu i-am răspuns la mesajul pe care ni l-a transmis prin Biblie și prin viețile sfinților care au trăit înaintea noastră). Ei bine, poate că nu-mi veți spune asta și poate că ați înțeles ce vreau să spun. Dumnezeu are trăsături omenești. Dacă nu facem fapte bune și nu avem milă de cel de lângă noi, nici Dumnezeu nu ne va da ceea ce-i cerem și nici nu ne va răspunde la rugăciuni. Cea mai importantă regulă a Bibliei este aceasta: tot ce voiți să vă facă vouă oamenii faceți-le și voi la fel. În aceasta este cuprinsă întreaga Biblie și viețile sfinților.

În concluzie ajută-l pe cel de lângă tine și Dumnezeu te va ajuta. Pleacă-ți urechea asupra suferinței celui de lângă tine și Dumnezeu îți va răspunde. Fă un pas spre Dumnezeu și el va face 10 înspre tine.

Explicație:

Nu știu exact în ce constă dezbaterea dar sper să ajute gândurile mele enunțate mai sus. Pot fi prelucrate și adaptate nivelului de cunoștințe și pregătire cerut în clasa pentru care este pregătită dezbaterea.

Domnul să vă dea sănătate trupului și înviorare sufletului!