Răspuns :
Răspuns:
Viaţa ca o pradă este, în fond, romanul scrierii romanului Moromeţii, întrucât întreaga confesiune a autorului se referă la căutarea înfrigurată a unui subiect pentru viitoarea carte. Memoria involuntară a autorului aduce în actualitate (timp obiectiv) întâmplări, evenimente, oameni din trecut (timp subiectiv), pe care naratorul le organizează într-o epică structurată, în principal, pe două planuri de acţiune: unul care urmăreşte copilăria şi adolescenţa protagonistului şi celălalt care reliefează zbaterea eului artistic în ascensiunea către profesia de scriitor.
În acest roman, cu un evident caracter autobiografic, protagonistul păstrează numele real al autorului, Marin Preda, spre deosebire de alte opere în care personajele autobiografice au nume ficţionale: Niculae Moromete (Moromeţii) şi Paul Ştefan (Delirul). În epica romanului, a cărui naraţiune este la persoana I, eul real se substituie adesea eului ficţional, protagonistul fiind un personaj incomod prin convingerile ferme, prin îndoielile tulburătoare, dar mai ales prin atitudinea de moleşeală manifestată în lumea satului ori cea cutezătoare şi tenace în universul citadin şi artistic.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Limba română. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.