👤

cum pot fi prevenite pe viitor evenimentele asemănătoare cu holocaustul si ce solutii pot fi aplicate pentru a evita asemenea tragedii?
va rog repede​


Răspuns :

Răspuns:

Prin holocaust intelegem prigonirea evreilor din timpul celui de al 2 lea razboi mondial. Se presupune ca ar fi pierit cu aproximatie 6 milioane  de evrei.  Inceput ca un refuz al societatii germane fata de anumite grupuri de evrei, aceasta ura s a raspandit datorita puternicei propagande anti evreiesti din timpul primilor ani ai regimului nazist. Termenul de antisemit, in mod corect nu ar trebui sa fie utilizat cu referire doar la evrei; acest fapt se datoreaza unui aspect legat de originea termenului: semit se referea ca definind grupul de populatii din zona Orientului Mijlociu care ii include atat pe evrei cat si pe arabi.

Anumite informatii sustin ca insusi Hitler era dupa bunica sa evreu dar cu toate acestea ajungand la putere in urma unor alegeri LIBERE (1933) a inceput sistematic sa impuna politici antievreieiesti. Acest aspect ridica multe semne de intrebare deoarece el a fost sustinut financiar si logistic inca de la inceput de catre marile corporatii de chimie si armament care se aflau in mana unor magnati evrei.

S a inceput prin a interzice accesul evreilor la functii publice, boicotarea magazinelor evreiesti, evreii au fost obligati sa poarte la vedere crucea lui David (steaua in 6 colturi) iar mai tarziu au fost trimisi in lagare de concentare (Dachau, Auschwitz. Bruckenau etc.). Totusi alaturi de evrei au mai fost inchisi si tigani, luptatori din rezistenta anti fascista, prizonieri de razboi sau inamici politici. Posibil ca numarul estimativ de evrei morti in lagarele de concentare sa se fi rotunjit considerabil prin adaugarea acestor colegi de suferinta.

In cadrul politicii de eliminare a elentelor evreiesti din Europa, in Ungaria hortista s a pus in aplicare un amplu program de epurare a societatii (era atat de bine pus la punct si de riguros incat hitler insusi  i a cerut lui Horthy sa fie ma bland cu expulzarea evreilor). Exista o istoriara legata de acest episod trist: dupa cedarea Ardealului de NV catre Ungaria, in Oradea ocupata de unguri traia un negustor evreu care bucuros de revenirea ungurilor a ridicat din banii lui o statuie a unui sef militar maghiar din trecut ... dupa o scurta perioada de timp.... el va ingrosa randurile evreilor inchisi in lagare.

Cu privire la situatia evreilor din Romania, exista un curent venit de afara in care se culpabilizeaza la extrem regimul antonescian.  Au existat anumite episoade care ar trebui elucidate si delimitate bine in timp:

1. revolta Garzii de fier din ianuarie 1941 cand pentru scurt timp legionarii au preluat puterea si au initiat unele politici de prigonire a evreilor (a reprezentat o serie de manifestari violente si crime impotriva)

2. progromul de la Iasi unde in 3 zile au murit sute de evrei

3. cu privire la evreii din Transilvania ocupata, un rol important  l a avut consulul roman de la Cluj (era la unguri atunci) care a acordat a peste zeci de evrei pasaport de Romania (ca fiind cetateni romani) ceeace le a permis refugierea in zona romaneasca de la sud de Cluj.

Cu toate astea, holocaustul evreiesc cu cei 6 milioane de morti paleste dramatic in fata uriasului lagar sovietic (gulagul) unde au murit cel putin 20 milioane de oameni.