👤

Mini eseu despre obiceiuri de primăvară și cântecul de nuntă ​

Răspuns :

Răspuns:

Ziua de 1 Martie aduce cu ea un frumos obicei de primăvară numit mărțișor. Mărțișorul este reprezentat fizic de un obiect micuț legat cu două fire împletite, înnodate, alb și roșu, care semnifică lupta vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii. De asemenea mărțișorul este considerat un talisman al norocului, al bunăstării și al prețuirii. Se obișnuiește ca bărbații să ofere doamnelor și domnișoarelor din viața lor mărțișoare, în semn de respect și admirație.

Scopul legării sau punerii mărțișorului este de a avea noroc în decursul anului, de a fi sănătos și curat ca argintul odată cu venirea primăverii.Spre deosebire de alte țări ale Europei, unde obiceiul colorării ouălor este destul de restrâns, în România parcă înflorește an de an. Vopsirea ouălor a ajuns în prezent la nivelul de artă, iar tehnica folosită poartă numele de încondeiere. De asemenea, culorile folosite la vopsirea ouălor diferă în funcție de preferințe, cei mai încântați fiind copiii, care-și doresc cât mai multe culori.

Repertoriul ocazional de nunta cuprinde melodii ce insotesc anumite momente importante din desfasurarea nuntii:

Cantecul miresei se canta duminica , in momentul pregatirii miresei; exista mai multe variante ale acestui cantec ce difera in functie de regiunea folclorica;

Cantecul mirelui se canta in momentul pregatirii lui speciale;

Hora miresei se canta dupa cununia religioasa, cand mirele si mireasa joaca in hora impreuna.