Răspuns :
Răspuns:
Atmosfera
- Compoziție
Atmosfera este învelișul gazos al Terrei alcătuit dintr-un amestec de gaze, vapori de apa, praf, cenușă microorganisme.
Gazele ce intra în componenta ei sunt :
- Azotul (78%)-gaz inert care întra greu în combinații chimice, împiedică arderea atmosferei și are rol important în nutriția plantelor.
- Oxigen (21%) - întreține toate procesele biologice
- Alte gaze - Dioxid de carbon, Ozon, Neon, Xenon, Argon
2. Forma și grosimea atmosferei
Atmosfera are forma sferica fiind foarte bombata la Ecuator și turtita la Poli.
Grosimea medie este de 11.000 km la Poli și 13.000 km la Ecuator.
3. Structura atmosferei
- Troposfera - grosime de 12km,fiind mai turtita la Poli, cu o grosime de 8km și bombata la Ecuator cu o grosime de 13km. În Troposfera temperatura aerului scafe de jos în sus cu fiecare 6,4° C la fiecare 1000 m alt. Ea concentrează 90% din masa atmosferei și aici se produc toate fenomenele meteorologice.
- Stratosfera - grosime între 12-50km. Trecerea de troposfera la stratosfera se face prin intermediul tropopauzei. În stratosfera temperatura aerului creste de la - 60 la 0° C. Aici se afla stratul de ozon de 25-30km.
- Mezosfera - grosimi de 50-80km. Trecerea de la stratosfera la mezosfera se face prin intermediul stratopauzei. Temperatura aerului scade pana la aproximativ - 80°C.
- Termosfera (ionosfera) - grosimi de 80-700km. Gazele sunt în stare ionizata. Temperatura aerului creste pana la 1600°C. Reflecta undele radio
- Exosfera - grosimi de 700- 13000 km.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Geografie. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.