👤

1 numeste modul de expunere predominant
2selecteaza un vers care surprinde o img de ansamblu 
3, comenteaza textul din punctul de vedere al trairilor  eului liric 

Zăceau priveliştile moarte
Sub cerul sur, în asfinţit,
Şi-abia mai auzeam departe
Un glas de crivăţ amorţit.
În mijlocul naturii mute,
Eram eu singur călător:
Îmi aminteam de vremi trecute
Şi mă visam în viitor...
Iar din imperiul tăcerii
Se desprindeau fulgi mari de nea:
Cădeau încet, cădeau puzderii
În urma şi-naintea mea...


Răspuns :

1. Naratiune
2. "In mijlocul naturii mute"
3. In acest text eul liric isi exteriorizeaza sentimentele de admiratie fata de natura, dar si sentimente de melancolie.Textul descrie un peisaj mirific in care eul poetic isi petrece timpul si unde se simte cel mai bine. Natura ii aminteste de momente frumoase si il determina sa se gandeasca si la viitor. Expresiile artistice ajuta la descrierea locului (epitetele- ia tu cateva exemple)

Sper ca e ok. Mai dezvolta tu ;)
Modul de expunere predominant este descrierea.

"În mijlocul naturii mute"-imagine de ansamblu

 
Eul liric este cuprins de melancolie, de nostalgie, pentru timpurile neintoarse. Natura amortita si tulburata readuce "privelistele moarte", venind sa sustina ideea neimplinirii a autorului, deoarece nu sufletul se orienteaza dupa natura, ci natura dupa suflet.Substantivul "fulgii" desemneaza o metafora pentru cuvantul "clipe".Eul liric reinvie momentele apuse, contopindu-le cu cele viitoare, lucru demonstrat prin repetitia "fulgi...cadeau incet, cadeau puzderii, in urma si-naintea mea".
     Momentul captat de eul liric este "sub cerul sur, in asfintit". "Imperiul tacerii: reprezinta cadrul ideal pentru revelarea vietii. Atmosfera linistita, molcoma, confera un decor amortit, unde "abia mai auzeai departe".
     Ca in orice opera lirica sunt prezente marcile eului liric, verbele "auzeam", "eram", 'aminteam" si a pronumelor "eu", "imi", "ma", la persoana I .
    Poezia "Fulgii" dezvaluie perspectiva poetului despre viata si curgerea neoprita a timpului.