Răspuns :
Salut!
Răspuns:
- Perfect compus: "au decis";
- Viitor anterior: "vor fi jucat";
- Condițional-optativ, perfect: aș fi vrut, "aș fi vorbit", "ar fi înțeles"
- Conjunctiv, perfect: "să fi știut";
Explicație:
PARTICIPIUL este un mod nepredicativ care arată o acțiune trecută și terminată. Formal, verbele la participiu se termină în -t (făcut, citit, văzut, alergat etc) sau -s (mers, tuns, spus etc).
Elevii clasei noastre au decis să pregătească o piesă de teatru pe care să o pună în scenă în scop caritabil. Aș fi vrut să particip şi eu, dar nu voi fi în localitate în ziua stabilită* pentru această activitate. Să fi ştiut mai din timp, aș fi vorbit cu părinții mei să amânăm excursia plănuită* chiar în acea zi. Sunt sigur că m-ar fi înteles. Când mă voi întoarce, ei vor fi jucat deja piesa.
*** "stabilită", "plănuită" sunt adjective provenite din verbe la participiu.
Participul are strict valoare verbală când intră în alcătuirea verbelor la timpurile compuse, la diateza activă: perfect compus, conjunctiv perfect, condițional-optativ perfect, infinitiv perfect. Mai este folosit și la formarea viitorului anterior și a verbelor la diateza pasivă.
***Unele verbe că "a concede", "a discerne", a rage" nu au deloc formă de participiu.
________
Despre modurile verbelor la: https://brainly.ro/tema/548781
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Limba română. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.