Răspuns :
Răspuns:
In opinia mea, opera literara „Miraj de iarna” de A. E. Baconsky aparține genului liric, fiindcă prezinta toate elementele specifice acestuia: stările și sentimentele se exprimă direct, expresivitatea prezentată prin mijloace artistice si versificația.
In primul rând, poetul își exprima direct sentimentele de uimire față de frumusețea si gingășia iubitei, care se aseamănă cu elemente din natură. Textul vine ca o confesiune unde eul se remarcă prin diferite structuri: pronume personale si reflexive la persoana I („meu”, „mă”,„ mine”, „-mi”), verbe la persoane I („caut”, „sunt”). Asemănarea iubitei cu elemente ale naturii ii transmite un sentiment de bucurie poetului, aceasta parcă moare odată cu dispariția peisajului idilic de iarnă, odată cu topirea zăpezii si venirea primăverii.
In al doilea rând, aceste imagini poetice sunt evidențiate printr-un limbaj expresiv, artistic prin figuri de stil, precum: personificare („brazi copleșiți”, „făptura se mlădie”), comparație )„te caut ca o planta”), metafora („flori de ninsoare”, „șarpe de fum”), epitetul („brazi înalți”, „făptură subțire”), inversiunea („suavi mesteceni”) etc. Versurile, structurare în catrene, au muzicalitate, transmițând parca emoția eului liric.
In concluzie, aceasta operă literară are elementele definitorii genului liric.
Explicație:
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Limba română. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.