👤

explica de ce în trecut când suflarea baloanelor de sticlă se facea cu gura plămânii lucrătorului erau în pericol​

Răspuns :

Răspuns:

Explicație:Pt ca lucratorul sticlar,nu putea modela sticla decat la cald!Asta inseamna ca omul trebuia sa suporte caldura emanata de cateva sute de grade!De fapt,fuzionarea sticlei are loc la temperaturi intre 600 si 900 de grade Celsius!Fe aceea atunci cand baloanele se faceau manual,plamanii lucratorului aveau de suferit!Mai ales,ca trebuia evitata formarea bulelor!Iar uneori,procedeul se repeta de cateva ori!O seara splendida!

Inhalarea îndelungata de pulberi de orice fel poate produce leziuni pulmonare, numite pneumoconioze. Leziunile respective duc la fibrozarea țesutului pulmonar, producându-se boli cunoscute sub numele de silicoza, antracoza, azbestoza, in funcție de tipul de pulbere. Boala apare dupa mai multi ani de activitate cu expunere la pulberi, intre 2 si 20 de ani, dar s-a constatat ca particulele cu temperatura mare produc mai rapid îmbolnăvirea.

Sticla este un material ce conține in majoritate SiO₂, dioxid de siliciu. In atelierele tradiționale de produs obiecte de sticla, pulberile fierbinți si microscopice de dioxid de siliciu nu puteau fi îndepărtate si erau ușor de aspirat pulmonar, ceea ce a dus la apariția si cunoașterea  silicozei inca din antichitate, alături de antracoza ( la mineri).

Boala exista si astăzi, deoarece nu toate atelierele au conditii bune de munca sau automatizare.