Răspuns :
n^3 - n = n (n^2 -1) = n(n-1)(n+1)
Fiind produsul a trei numere consecutive, oricare ar fi n, cel putin unul dintre ele este multiplu de doi si exact unul este multiplu de 3.
Deci produsul lor este cu siguranta multiplu de 6, oricare ar fi n e N
Fiind produsul a trei numere consecutive, oricare ar fi n, cel putin unul dintre ele este multiplu de doi si exact unul este multiplu de 3.
Deci produsul lor este cu siguranta multiplu de 6, oricare ar fi n e N
[tex]n^{3}-n=n(n ^{2} -1)=n(n-1)(n+1) [/tex]; n(n-1)(n+1) sunt numere consecutive deci cel putin unul dintre ele este par ⇒ se divide cu 2.
In acelasi timp orice numar natural are forma 3k sau 3k+1 sau 3k+2; in cazul de fata ele fiind consecutive se vor divide si cu 3 astfel:
I. pt n=3k ⇒ 3k(3k-1)(3k+1) = 3p, se divide cu 3;
II. pt n=3k+1 ⇒ (3k+1)3k(3k+2) = 3m, se divide cu 3;
III. pt n=3k+2 ⇒ (3k+2)(3k+1)(3k+3) = 3(3k+2)(3k+1)(k+1) = 3n, se divide cu #.
Daca se divide si cu 2 si cu 3, conform proprietatilor divizibilitatii se divide si cu 6.
In acelasi timp orice numar natural are forma 3k sau 3k+1 sau 3k+2; in cazul de fata ele fiind consecutive se vor divide si cu 3 astfel:
I. pt n=3k ⇒ 3k(3k-1)(3k+1) = 3p, se divide cu 3;
II. pt n=3k+1 ⇒ (3k+1)3k(3k+2) = 3m, se divide cu 3;
III. pt n=3k+2 ⇒ (3k+2)(3k+1)(3k+3) = 3(3k+2)(3k+1)(k+1) = 3n, se divide cu #.
Daca se divide si cu 2 si cu 3, conform proprietatilor divizibilitatii se divide si cu 6.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Matematică. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.