Răspuns :
(a-b)(a+b)=a patrat-b patrat
a) 8/ r6-r2.
Observam ca e cu -, deci noi amplif cu semnul opus
vom avea 8(r6+r2)/6-2 ---pt ca daca ridici un radical la patrat dispare radicalul
8(r6+r2)/4 ---simplif prin 2
4(r6+r2)
4r6+4r2
------------------------------------------------
5/r6+1 ------amplif cu r6-1
5(r6-1)/6-1
5(r6-1)/5 -----simplif prin 5, si avem
r6-1
--------------------------------------------
5/r2-1. amplif ci r2+1
5(r2+1)/2-1
5(r2+1)/1
5(r2+1)
-------------------------------------------
4/r6+r2 amplif cu r6-r2
4(r6-r2)/6-2
4(r6-r2)/4. simplif prin 4
r6-r2.
--------------------------------------acum le punem cap la cap
4r6+4r2-r6+1-5r2-5-r6+r2
4r6-r6-r6+4r2-5r2+r2+1-5=
2r6-r2+r2-4
=2r6-4
a) 8/ r6-r2.
Observam ca e cu -, deci noi amplif cu semnul opus
vom avea 8(r6+r2)/6-2 ---pt ca daca ridici un radical la patrat dispare radicalul
8(r6+r2)/4 ---simplif prin 2
4(r6+r2)
4r6+4r2
------------------------------------------------
5/r6+1 ------amplif cu r6-1
5(r6-1)/6-1
5(r6-1)/5 -----simplif prin 5, si avem
r6-1
--------------------------------------------
5/r2-1. amplif ci r2+1
5(r2+1)/2-1
5(r2+1)/1
5(r2+1)
-------------------------------------------
4/r6+r2 amplif cu r6-r2
4(r6-r2)/6-2
4(r6-r2)/4. simplif prin 4
r6-r2.
--------------------------------------acum le punem cap la cap
4r6+4r2-r6+1-5r2-5-r6+r2
4r6-r6-r6+4r2-5r2+r2+1-5=
2r6-r2+r2-4
=2r6-4
a) [tex]...=\dfrac{8(\sqrt6+\sqrt2)}{6-2}-\dfrac{5(\sqrt6-1)}{6-1}-\dfrac{5(\sqrt2+1)}{2-1}-\dfrac{4(\sqrt6-\sqrt2)}{6-2}[/tex]=
=[tex]2\sqrt6+2\sqrt2-\sqrt6+1-5\sqrt2-5-\sqrt6-\sqrt2=-2\sqrt2-4[/tex]
c) [tex]...=\dfrac{2\sqrt3(3\sqrt3+5)}{27-25}-\dfrac{6\sqrt3(2\sqrt3-3)}{12-9}+\dfrac{3\sqrt3(2\sqrt3+3)}{12-9}-[/tex]
[tex]-\dfrac{4\sqrt3(\sqrt3-2)}{3-4}=[/tex]
[tex]=9+5\sqrt3-12+6\sqrt3+6+3\sqrt3+12-8\sqrt3=4\sqrt3+15.[/tex]
Sper ca nu am gresit, ca am scris direct in limbajul acesta neplacut!
Punctul b) este foarte asemanator cu primul si sper sa te descurci.
=[tex]2\sqrt6+2\sqrt2-\sqrt6+1-5\sqrt2-5-\sqrt6-\sqrt2=-2\sqrt2-4[/tex]
c) [tex]...=\dfrac{2\sqrt3(3\sqrt3+5)}{27-25}-\dfrac{6\sqrt3(2\sqrt3-3)}{12-9}+\dfrac{3\sqrt3(2\sqrt3+3)}{12-9}-[/tex]
[tex]-\dfrac{4\sqrt3(\sqrt3-2)}{3-4}=[/tex]
[tex]=9+5\sqrt3-12+6\sqrt3+6+3\sqrt3+12-8\sqrt3=4\sqrt3+15.[/tex]
Sper ca nu am gresit, ca am scris direct in limbajul acesta neplacut!
Punctul b) este foarte asemanator cu primul si sper sa te descurci.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Matematică. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.