Răspuns :
1) 3^x[1 + 3+ 3^2 + 3^3+3^4 ]=(3²)²×11² împărțim expresia la 3^ 4 ⇒ 3^(x-4) ×[1+3+3^2+3^3+3^ 4] =11²
S=1+3+3² +3³ +3^4 3S=3+3² +3³ +3^4 +3^5 3S-S=2S= 3^5 -1 ⇒ S=(3^5 -1)/2 ⇒3^(x-4)×121=11² ⇒3^(x-4)=1⇒x-4=0 ⇒x=4
2) 3^6(x+3) +3^6(x+3) + 3^6(x+3) =3^{4(x+6)+237}
3[ 3^(x+3)]=3^{4(x+6)+237} 3^(x+4)=3^{4(x+6)+237}⇒ x+4= 4(x+6)+237 ⇒x+4=4x+24+237⇒x+4=4x+261 ⇒3x= - 257 ....undeva s-a strecurat o greseala (in enunt, sau in rezolvare) verificati si corectati
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Matematică. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.