Răspuns :
1 ) Aflati x si y nr intregi pentru care xy + 2x - 3y = 16.
x*(y + 2) - 3y = 16
x = (16 + 3y)/(y + 2)
Dand valori lui y obtinem:
y = 0 si x = 8
y = - 4 si x = - 2
etc
2 ) Rezolvati in Z ecuatiile :
a.
8 ( x - 5 ) - 3(x + 1) = 2x + 43
8x - 40 - 3x - 3 - 2x = 43
3x = 43 + 40 + 3
3x = 86
86 nu e divizibil cu 3 => ecuatia e gresita
Daca ecuatia ar fi fost 8 ( x - 5 ) - 3(x + 1) = 2x - 43
atunci:
3x = -43 + 40 + 3
3x = 0
x = 0
b.
-3(x - 5) -4 = 5 - 3(x+5)
-3x + 15 - 4 = 5 - 3x - 15
- 3x + 3x + 11 = - 10
11 = - 10
Ecuatia nu are solutie
c.
5(2x + 4) - (2^5)^2 : 4^5 = 3x-2
10x + 20 - 2^(5*2) : 2^(2*5) = 3x - 2
10x + 20 - 1 = 3x - 2
10x - 3x = 1 - 20 - 2
7x = -21
x = -21/7 = -3
d. | 2x+4| = |x-3|
| 2x + 4 | = 2x + 4 daca x > -2
| 2x + 4 | = - (2x + 4) daca x < -2
|x-3| = x - 3 daca x > 3
|x-3| = 3 - x daca x < 3
Ecuatia se descompune in urmatoarele ecuatii:
E1: 2x + 4 = x - 3 daca x > 3
2x - x = -3 - 4
x = -7 Aceasta solutie este eliminata deoarece avem conditia ca x > 3
E2: 2x + 4 = 3 - x daca -2 < x < 3
2x + x = 3 - 4
3x = -1
x = -1/3 Solutie corecta
E3: -2x -4 = 3 - x daca x < - 2
-2x + x = 3 + 4
-x = 7
x = -7 solutie corecta
e. | -2 + y| - 15 =|2^2 - 5^1 |
| -2 + y| - 15 = | 4 - 5 |
| -2 + y| - 15 = 1
| -2 + y| = - 2 + y daca y > 2
| -2 + y| = 2 - y daca y < 2
E1: -2 + y = 1 + 15
y = 16 + 2 = 18 solutie corecta
E2: 2 - y = 1 + 15
-y = 16 - 2
- y = 14
y = - 14 solutie corecta
3 ) Determinati numerele intregi negative , mai mari decat -5 , care verifica inegalitatile :
a.
3x-2 > sau egal cu 5x - 4
3x - 5x ≥ -4 + 2
-3x ≥ -2 | * (-1) (La inmultirea inegalitatii cu (-1) se schimba sensul inegalitatii)
3x ≤ 2
x ≤ 2/3
=> x ∈ {-4; -3; -2-; -1; 0}
b. | x+1 |< sau egal cu 4
x + 1 ≤ ±4
x +1 ≤ 4
=> x ≤ 3
x + 1 ≤ -4
=> x ≤ -5
x*(y + 2) - 3y = 16
x = (16 + 3y)/(y + 2)
Dand valori lui y obtinem:
y = 0 si x = 8
y = - 4 si x = - 2
etc
2 ) Rezolvati in Z ecuatiile :
a.
8 ( x - 5 ) - 3(x + 1) = 2x + 43
8x - 40 - 3x - 3 - 2x = 43
3x = 43 + 40 + 3
3x = 86
86 nu e divizibil cu 3 => ecuatia e gresita
Daca ecuatia ar fi fost 8 ( x - 5 ) - 3(x + 1) = 2x - 43
atunci:
3x = -43 + 40 + 3
3x = 0
x = 0
b.
-3(x - 5) -4 = 5 - 3(x+5)
-3x + 15 - 4 = 5 - 3x - 15
- 3x + 3x + 11 = - 10
11 = - 10
Ecuatia nu are solutie
c.
5(2x + 4) - (2^5)^2 : 4^5 = 3x-2
10x + 20 - 2^(5*2) : 2^(2*5) = 3x - 2
10x + 20 - 1 = 3x - 2
10x - 3x = 1 - 20 - 2
7x = -21
x = -21/7 = -3
d. | 2x+4| = |x-3|
| 2x + 4 | = 2x + 4 daca x > -2
| 2x + 4 | = - (2x + 4) daca x < -2
|x-3| = x - 3 daca x > 3
|x-3| = 3 - x daca x < 3
Ecuatia se descompune in urmatoarele ecuatii:
E1: 2x + 4 = x - 3 daca x > 3
2x - x = -3 - 4
x = -7 Aceasta solutie este eliminata deoarece avem conditia ca x > 3
E2: 2x + 4 = 3 - x daca -2 < x < 3
2x + x = 3 - 4
3x = -1
x = -1/3 Solutie corecta
E3: -2x -4 = 3 - x daca x < - 2
-2x + x = 3 + 4
-x = 7
x = -7 solutie corecta
e. | -2 + y| - 15 =|2^2 - 5^1 |
| -2 + y| - 15 = | 4 - 5 |
| -2 + y| - 15 = 1
| -2 + y| = - 2 + y daca y > 2
| -2 + y| = 2 - y daca y < 2
E1: -2 + y = 1 + 15
y = 16 + 2 = 18 solutie corecta
E2: 2 - y = 1 + 15
-y = 16 - 2
- y = 14
y = - 14 solutie corecta
3 ) Determinati numerele intregi negative , mai mari decat -5 , care verifica inegalitatile :
a.
3x-2 > sau egal cu 5x - 4
3x - 5x ≥ -4 + 2
-3x ≥ -2 | * (-1) (La inmultirea inegalitatii cu (-1) se schimba sensul inegalitatii)
3x ≤ 2
x ≤ 2/3
=> x ∈ {-4; -3; -2-; -1; 0}
b. | x+1 |< sau egal cu 4
x + 1 ≤ ±4
x +1 ≤ 4
=> x ≤ 3
x + 1 ≤ -4
=> x ≤ -5
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Matematică. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.