Răspuns :
a) inmultim fiecare paranteza si avem in prima
x patrat +4x-x-4 +2x patrat- 4x+x-2=
si acum restrangem termenii asemenea
3x patrat-6
4x cu 4x se reduc , la fel si x cu x
b)x la 3+ x patrat-2x-2+x la 3-4x+x patrat-2x-x+2
2x la 3+2x patrat-9x
c)x la 3-2x patrat-3x patrat+6x-x la 3-2x patrat+2x la 3+2x patrat
si ramanem cu :2x la 3+5x patrat+7x+1 , prin restrangere
1. (x-1)(x+4)+(2x+1)(x-2) =
= x² + 4x - x - 4 + 2x² - 4x + x - 2 = (se simplifica 4x cu - 4x si -x cu x)
= x² -4 + 2x² - 2 =
= 3x² - 6
2. (x²-2)(x+1)+x(x²-4)+(x-1)(x-2) =
= x³ + x² - 2x - 2 + x³ - 4x + x² - 2x - x + 2= (se simplifica -2 cu 2)
= x³ + x² - 2x + x³ - 4x + x² - 2x - x =
= 2x³ + 2x² - 9x
3. (x²-3x)(x-2)-x²(x+2)+(2x²+1)(x+1) =
= x³ - 2x² - 3x² + 6x - x³ - 2x² + 2x³ + 2x² + x + 1 = (se simplifica x³ cu -x³ si -2x² cu 2x²)
= -3x² + 6x - 2x² + 2x³ + x + 1 =
= 2x³ - 5x² + 7x + 1
= x² + 4x - x - 4 + 2x² - 4x + x - 2 = (se simplifica 4x cu - 4x si -x cu x)
= x² -4 + 2x² - 2 =
= 3x² - 6
2. (x²-2)(x+1)+x(x²-4)+(x-1)(x-2) =
= x³ + x² - 2x - 2 + x³ - 4x + x² - 2x - x + 2= (se simplifica -2 cu 2)
= x³ + x² - 2x + x³ - 4x + x² - 2x - x =
= 2x³ + 2x² - 9x
3. (x²-3x)(x-2)-x²(x+2)+(2x²+1)(x+1) =
= x³ - 2x² - 3x² + 6x - x³ - 2x² + 2x³ + 2x² + x + 1 = (se simplifica x³ cu -x³ si -2x² cu 2x²)
= -3x² + 6x - 2x² + 2x³ + x + 1 =
= 2x³ - 5x² + 7x + 1
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Matematică. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.