👤

Un baiat a vazut lîngă casă un șarpe și s-a speriat: inima și-a accelerat ritmul, iar corpul s-a acoperit cu transpirație.Ulterior, băiatul a recunoscut șarpele- acesta era șarpele-de-casa, care este inofensiv. Frecvența inimii a revenit la normal, iar transpirația a incetat. Explicați procesele fiziologice care s-au produs in organism in aceasta perioada, menționînd acțiunea analizatorului vizual, sistemului nervos, glandelor endocrine respective, sistemului muscular și invelișului cutanat.

Răspuns :

In momentul in care baiatul a vazut sarpele si s-a speriat, a intrat in actiune sistemul nervos simpatic(SNS), responsabil pentru reactiile organismului in caz de pericol(de stress).In cadrul acestei reactii, se elibereaza adrenalina din glanda suprarenala, aceasta avand efect stimulator asupra inimii si sistemului cardiac.Aceasta mai produce vasodilatatie la nivelulsistemului muscular si vasoconstrictie la nivelul invelisului cutanat, centralizand astfel circulatia.Adrenalina are efect midriatic pe analizatorul vizual.
Cand baiatul a realizat ca sarpele este inofensiv, actiunea SNS a sistat, intrand in actiune Sistemul Nervos Parasimpatic.Acesta mai este numit si sistem nervos pentru odihna;intr-un mod foarte simplificat SN parasimpatic actioneaza invers fata de Sistemul Nervos Simpatic.