👤

Redacteaza o compunere de 15-25 de randuri in care sa-ti exprimi opinia despre mesajul pe care il transimite fragmentul de mai jos.

"Privite, cartile par nespus de sfioase. Ele nu vin niciodata spre tine. [...] Tacerea cartilor si rugamintea lor nerostita. Ele nu-si pot cere "dreptul de a fi deschise". Cartile nu fac greva pentru a fi citite. Tot ce pot face este sa ceara indurare din partea cititorului care nu este inca.
Cand privesc peretele unei biblioteci, imi vine in minte scena balului din "Razboi si pace". [...]
Cartile aliniate, asteptand, de-a lungul peretelui. Privirea distrata care trece peste ele, fara sa se hotarasca asupra uneia anume. Apoi mana care se intinde, care scoate o carte din raft, care o deschide. Dansul poate incepe. Dans cu o carte.
II e totuna unei carti in ce imprejurari va fi deschisa: intr-o biblioteca, intr- chilie, pe masa studiului de acasa, in pat, in tramvai, sub un felinar, in tren. Important este ca ea sa fie citita-si astfel, sa fie mantuita de aparenta de simplu obiect ratacit printre alte obiecte. Pentru ca oricat de aratoasa ar fi, cartea nu exista inca in simpla ei materialitate. Ea nu este un obiect, ci un obiect de citit si, astfel, singurul corp spiritual existent pe lume.
Splendoarea cartii este ca ea nu se impune de la sine.[...] Cartea nu este "cea de toate zilele"- ca painea, ca apa, ca hainele. Nu citesti asa cum resimti nevoia de a manca atunci cand iti este foame."

                                                                                         Gabriel Liiceanu- Dans cu o carte


Răspuns :

ÃŽn opinia mea textul ne atrage atenÅ£ia asupra modestiei cărÅ£ilor ÅŸi a infinitei lor imparÅ£ialităţi. Ele, cărÅ£ile nu au putere asupra noastră până nu le deschidem ÅŸi nu le citim iar atunci când o facem ele nu-ÅŸi schimbă conÅ£inutul în funcÅ£ie de cititor sau de dispoziÅ£ia lor. CărÅ£ile sunt porÅ£i spre alte lumi ÅŸi în funcÅ£ie de pregătirea ÅŸi deschiderea cititorului se reuÅŸeÅŸte sau nu descifrarea mesajului transmis.
Întradevăr cărţile nu sunt vitale ca apa şi aerul pentru viaţa trupului nostru, dar pentru spirit ele înseamnă pâinea cea de toate zilele reuşind să ne ducă aproape de oameni, locuri, epoci pe care nu le putem cunoaşte altfel.
,,Dansul,, cu cărţile ne sugerează bucuria, completa adeziune, participarea benevolă, curiozitatea la tot ce se întâmlă în universul deschis de cărţi