Răspuns :
La sfarsitul primului razboi mondial aplicarea pricipiului autodeterminarii si nationalitatii au determinat disparitia marilor imperii: Rus,German,Otoman si Austro-ungar iar pe ruinele acestora au aparut statele nationale.Dupa Conferinta de Pace de la Paris la harta Europei se adaugau state noi : Estonia,Letonia,Lituania,Austria,Germania,Ungaria care au devenit republici,iar monarhii erau numai 14 un numar mic fata de 21 care erau la inceputul razboiului dar totusi acestea predominau.
Europa Occidentala domina lumea pe diferite planuri,iar marile puteri,ca Franta si Marea Britanie, aveau intinse imperii coloniale.pe plan politic,harta Europei prezenta o mare diversitate. cele mai multe tari aveau ca forma de gvernamant monarhia(Marea Britanie,Suedia, Austro-Ungaria,Germania). au existat si cateva republici( Franta,Elvetia). regimurile politice erau democratii parlamentare in(Marea Britanie,Franta si alte tari) sau regimuri autoritare (in Rusia,Imperiul Otoman).noi puteri politice si militare s-au afirmat de la inceputul sec al xx-lea: S.U.A si Japonia (aceasta din urma era prima putere din afara Europei care a invins o putere europeana, Rusia,in razboi, in 1905). economic, lumea incepea sa fie dominata de S.U.A, Marea Britanie, Germania. Franta si Japonia erau alte mari puteri economice ale lumii.marile puteri doreau sa-si extinda stapanirile,iar Germania si Italia au intrat, la randul lor, in competitia pentru teritorii coloniale. doua curente nationaliste erau pangermanismul si panslavismul. colonialismul a avut cauze: politice(dorinta de a domina lumea), economice( cautarea de materii prime si de piete de desfacere pentru marfuri), sociale(incurajarea migratiilor, in situatia surplusului demografic)
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Istorie. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.